Fikriye ve Latife – Mustafa Kemal’i Sevdim
Fikriye ve Latife, Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde izleyicisi ile buluşuyor.
Oyuncu, yönetmen ve yazar Dilruba Saatçi’nin, bir devre ışık tutan oyunu “Fikriye ve Latife – Mustafa Kemal’i Sevdim”; 10 Mayıs 2023 Çarşamba yoğun istek üzerine tekrardan Antalyalı izleyicisi ile bir arada.
Aşkından vazgeçmektense hayatından vazgeçmeyi seçen Fikriye ve 24 yaşında yeni kurulan genç bir Cumhuriyetin ilk “First Lady”si ünvanını taşımaya çalışan Latife Hanımların dramatik öykülerini anlatan tiyatro eserinde Fikriye ve Latife Hanımlara sahnede hayat veren oyuncuda yine kendisi.
“Mustafa Kemal’in hayatını okudukça, Türkiye Cumhuriyeti için yaptıklarını öğrendikçe, ben ne yapabilirim diye düşündüm.”
-Dilruba Saatçi
Ne pahasına olursa olsun, özünü sahiplenerek Berlin’den yola çıkıp, Mustafa Kemal Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyete armağanını vermek isteyen genç bir sanatçı Dilruba Saatçi… Almanya ve Avusturyada eğitimini tamamlayarak sahne çalışmalarına başlayan tiyatro sanatçısı, “Fikriye ve Latife – Mustafa Kemal’i Sevdim” isimli tiyatro eserinde, milli mücadelenin en kritik dönemlerinde Mustafa Kemal’e aşık iki kadının hikayesini anlatmaktadır. Sanatçı tarafından kaleme alınan eser, izleyicisini Mustafa Kemal’in özel hayatındaki en çarpıcı dönemlere de tanıklık etmeye davet ediyor.
2004 yılında kaleme aldığı “Fikrîye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” isimli oyununun dünya prömiyeri aynı yıl Berlin’de gerçekleşti. 2006 yılında İstanbullu izleyicilerle buluşan oyun, Türkiye’nin birçok kentinde 100’ü aşkın salonda sahnelendi. VIII. Lions Tiyatro Ödülleri’nde Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü’ne layık görülen, 2009 yılında ise TBBM Başkanı Köksal Toptan’dan tiyatro dalında başarı plaketi alan Dilruba; Türkiye’nin yakın tarihi için çok önemli iki kadının aşk mücadelesini tiyatro sahnesine taşıyor.
Omuzlarında İstiklal mücadelesinin liderliğini ve sorumluluğunu sırtlanmış bir başkumandan…
Kadınların haklarının henüz tanınmadığı bir ülkede İzmir lisesini bitirip, Yunan işgali sırasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk öğrenimine başlayıp sonrasında bir yıl Londra’da İngiliz dili eğitimini tamamlayan, İzmir’in tanınmış tüccar ailelerinden Muammer Uşakizade’nin genç kızı Latife Uşakizade…
Mustafa Kemal’in çocukluk ve sonrasında silah arkadaşı olan Ali Enver Bey’in kardeşi ve Vasfiye Hanımın eğitimini özel derslerle destekleyerek yetiştirdiği kızı Fikriye Zeynep…
Saatçi, tarihin gizli kalan, çok ta dokunulmayan bu iki kadının “Paşalarına” duyduğu aşkı; günümüze uygun, modern bir sunumla kurgulayıp epik ve dramatik anlatım tarzlarını bir arada görebileceğimiz bir profesyonellikle izleyicisi ile paylaşıyor. Oyunun şarkıları, dansları ve müzikleri ile de oluşturduğu bütünlük görülmeye değer.
Yazar/Oyuncu: Dilruba Saatçi
Müzik: Murat Selçuk
Müzik Yönetmeni: Atilla Gündoğdu
Dış Ses: Murat Turhan
Afiş Tasarım: Semih Büyükkurt
İzleyici Yorumları:
Ülkü Adatepe
Bir devre ışık tutan anlamlı oyununuzu takdirle izledim. Kutlar, en içten sevgilerimi sunarım.
Yıldız Kenter
Genç bir oyuncudan, pek çok yönü ile, bana gerçek tiyatro tadı veren bir oyun izlemek, geleceğin tiyatrosu için umutlarımı artırıyor. Bana bu heyecanı yaşattığı için Dilruba'ya teşekkür ediyorum. Başarısının katlanarak sürmesini istiyorum.
Mehmet Sadık Öke
(Latife Uşakizade'nin Yeğeni)
"Bazı sahnelerde büyük teyzem Latife Uşaki'yi görür gibi oldum."Müthiş bir başarı ile Atatürk'ün hayatındaki üç farklı kadının Zübeyde Fikrîye ve Latife hanımların karakterine birbiri ardına bürünen Dilruba Hanım duygusal fırtınaları inanılmaz bir gerçeklik ile seyirciye aktardığı sahnede devleşti. Üç farklı kadının bakışından Atatürk’ün karakteri üzerine müthiş bir psikanaliz de yaşamış olduk. Tekrar tekrar seyredilmeye değer dersler çıkarılacak bir oyun. Evlat ana âşık karı koca asker devlet adamı arkadaş düşman ve hatta yağdanlıklar ile ego kavramına bu şekilde yaklaşabilmek büyük sanat yeteneği ve teknik yeterlilik gerektiriyor. Kaçırmayın derim!
Haldun Dormen
Dilruba Saatçi'nin hem oyuncu hem de yazar olarak, müthiş bir yeteneğe sahip olduğunu ve Türkiye'de çok daha iyi yerlere gelmesi gerektiğini düşünüyorum.
İsmet Bozdağ
Oyunun ziyaretçi defterinden "Sayın Dilruba Hanımefendi; oyununuz bir harikaydı. Seyretmedim, yaşadım! "
Doğan Hızlan
"Tek kişilik başarılı bir oyun“ yurt dışında öğrenim görmüş bir yazar / oyuncunun yaratıcılık serüvenini izledim. Seyretmelisiniz.
Güneri Civaoğlu
Önce, çok ilginç bir yaklaşım olduğunu söylemeliyim. Dilruba, sesi, beden dili, vurgularıyla tek perdelik oyunu bir solukta izletti.
Nezihe Meriç
Bir oyunu seyrettikten sonra, dünya, insan, yaşam, var oluş, söz, erişilmezin sırrı, enerji üzerine bir kez daha, yeniden, baştan alarak, düşünüp kalıyorsa insan bu oyunda bir şey var, nedir o şey diye sürdürmeli düşünceyi. Dilruba Saatçi bu oyunla bu düşünceyi getiriyor; inceden ve derinden. Oyunu seyretmeden bu sözler havada kalır. Onun için bu oyun izlenmeli ve konuşulmalı. Hem oyun hem oyuncu hem tiyatronun gizemi üzerine…
H. Şükrü Korlu Tuğamiral
Saygıdeğer hanımefendi, ilkelerin güzel olduğunu bir kez daha ispatlamak, koskoca sahne sanatınızla doldu. Tüm izleyenler adına önünüzde saygıyla eğiliyorum. Teşekkürler.
Cumhuriyet – Turgay Fişekçi
Defne Gölgesi – Dilruba Saatçi
“Yetenek ile eğitimin birlikte yarattıkları bir sanatsal güzellik Dilruba Saatçi. Aslında beylik sayılabilecek bir konu. Ancak Dilruba Saatçinin yeteneği de bu noktada ortaya çıkıyor. Bildiğimiz bir konuyu, taze, ilginç bir yaratı ve yorumla izleyiciye sunuyor. Oyunu hem yazması, hem oynamasıyla da alanına ne denli egemen olduğunu gösteriyor sanatçı.Fikriye ve Latife'de, sahnede bu iki kadının yanı sıra asıl tiyatro yeteneğiyle izleyenleri büyüleyen Dilruba Saatçiyi buluyoruz. Anlatılan kadınlann trajik öyküleri, sahnedeki oyuncunun kişiliğiyle bütünleşiyor; yeteneğiyle izleyenlerini kendine bağlayan bir sanatçıya hayranlık duyuyoruz.Tek başına olduğu sahnede, kolaylıkla bir kişilikten ötekine dönüşüvermesi, dansla, müziği, ayrıntı zenginliğime donattığı oyun gücüyle kalabalık bir tablo yaratıyor. Dilerim, ülkemizde onu dana uzun süre izleme olanağı buluruz.
Ruhat Mengi
Tek kişilik oyun, tek bir dakika sıkılmadan büyük bir zevkle izlenebilir mi? Dilruba Saatçi’yi kendi yazdığı ve oynadığı "Fikriye ve Latife; Mustafa Kemal’i Sevdim’’ isimli oyunda izliyorsanız bu sorunun cevabı’’ kesinlikle evet’’tir. Zordur tek kişilik oyun, gerçekten büyük bir sanat yeteneği gerektirir. İlk kez izleyeceğim Dilruba Saatçi’nin oyununa giderken bu kadar etkileneceğimi hiç ama hiç bilmiyordum. Bir Fikriye oluyor, bir Latife… Hem de nasıl güzel bir oyunla… Modern danslarla ve müzikle süslenmiş nasıl müthiş bir performansla… Gerçekten ağlayarak, gerçekten yaşayarak. Ailece gidilecek, okulların topluca görebileceği bir tiyatro eseri… Mutlaka izlemelisiniz.